Ülikuul rattil

Ülikuul rattil 2019

Kunagisest seto suveülikoolist välja kasvanud “Ülikuul rattil” ehk sügisene bussiretk Setomaa vähemkäidud teedel toimub sel aastal juba viiendat korda. Väike juubel! Seekord läheme tutvuma Raakva nulga ja selle ümbrusega. Raakva nulk on üks väiksemaid nulki. Keskuseks peetakse Matsuri küla, kus vanasti oli ka kool.

Alustame retke Värskast kl 10.30 (kogunemine kultuurikeskuse parklas). Sealt sõidame otse läbi Mustoja mõhnastiku ja Nedsaja küla Koidula poole, uurime Säpinä tsässonat, kuuleme Matsuri ja Koidula ajaloost, käime hästi põnevates Matsuri-lähedastes külades: Vaartsis, Voropis ja Vedernikas. Teele jäävad ka Kolodavitsa ja Võmmorski. Võmmorski on olnud suur küla, kus praegugi on kaks tsässonat! Siin on olnud keraamikakool, nüüd aga kordon. Retk kulgeb seejärel läbi Helbi Meldova külla, kus oma tuuri lõpetame. Tagasi Värskas oleme u 16.00.

Kaasa sõidavad ajaloolased Heiki Valk ja Arvis Kiristaja ning loodetavasti ka mitmed teised, kes seda kanti hästi tunnevad. Meie retkel on igaüks oodatud oma teadmisi jagama, arutlema, arvama! Meie retki iseloomustabki tavaliselt avatud mikrofon, sisuline huvi ümbritseva vastu ja hästi mõnus seltskond – sest tuleb ju retkeks end sügisesel külmal pühapäeval kodunt välja ajada!

Organiseeritud lõunasööki kavas ei ole, kaasa tasub võtta oma moonakott ja kindlasti termosega veidi sooja jooki. Soojad riided ja veekindlad jalatsid, eks!

Palun teatage osalemissoovist: info@setoinstituut.ee või 5294033 (Helen). Osavõtumaks on 5 eurot, lapsed tasuta.